Sette en Strek • Ragnhild Nes

17.06 - 26.06.22


Separatutstilling m. Ragnhild Nes


Åpningstider:

Fredag 17.juni 18:00-21:00 (Utstillingsåpning)

Lørdag 18.juni 11:00-15:00

Fredag 24.juni 18:00-21:00 (Diktopplesning m. Jonathan August Lengali 19:00)

Lørdag 25. juni 12:00-14:00

Søndag 26. juni 12:00-17:00


For mer info og salg, kontakt:

Fredrik Fernando Austad, Studio Manager

+47 98804148

info@ragnhildnes.com


&


Cat Werring Otnes, Hos Arne

+47 46427881

cat@hos-arne.no«Lyset i Portugal bærer på mange hemmeligheter. En forlatt industripark er med å sette en strek. Langt hjemmefra leter Nes etter naturens horisonter i hvite fabrikkvegger.»


‘Sette en strek’ viser verk som er produsert i forbindelse med Ragnhild Nes sitt kunstopphold i Portugal. Vinteren 2021/22 dro Nes ut på reise for å forstå hvordan omgivelsene hennes påvirker penselstrøkene og kunstnerskapet.


«Jeg ønsket å få en dypere forståelse av hvordan lys og omgivelser påvirker min egen maleprosess. Jeg ville løsrive meg fra gamle tankemønstre og det jeg kjente til. Maleriene mine formes av samtaler mellom større formater og skulpturelle objekter, organiske elementer, nye kunst-relasjoner og omgivelser."


I Portugal var Nes på to kunstopphold - PADA Studios og Duplex AIR.


PADA Studios er lokalisert i et tidligere industriområde som ligger en båttur fra Lisboa. Det er startet av kunstnerduoen Tim Ralston og Diana Cerezino, og har høstet anerkjennelse fra kunstmiljøet på verdensbasis. Nes’ seneste kunstopphold var i Henningsvær, sommeren 2021. Reisen er lang fra Lofoten med sine storslåtte og nasjonalromantiske omgivelser, til den røffere og nøytrale industriparken i Portugal. Stedets mangel på det åpenbart romantiske var en kvalitet Nes bevisst oppsøkte: Hva skjer med maleriet når det naturskjønne ikke er tilstede?


På PADA Studios bodde og arbeidet Nes i den gamle industriparken, isolert fra resten av omverden.


«Det begynte å oppstå et tankemønster i meg hvor jeg startet å lete etter det organiske i det uorganiske. En gammel resin-fabrikk har forgiftet store deler av jorden, og de gamle restene begynte å se ut som steiner og fjell. Trærne er døde, men løvetannen vokser vilt.»


Rotløs i ukjente omgivelser startet Nes å male på større formater, som for å skape et landskap som gav mening. Det er en egen prosess å male i stor skala. Penselstrøkene blir mer bevegelige og skaper et rom der farger og palett - et gjenkjennelig språk for Nes - gir rotfeste i ukjent territorium. Via Nes’ impresjonistiske tilnærming til kunsten, legges føringer for den kunstneriske utformingen av nye landskaper.


PADA Studios resulterte i en serie større hovedverk, flere mindre malerier og skulpturelle objekter. Det store maleriet «Maler deg med lukkede øyne» (2021) var en del av gruppeutstillingen ‘PARALAX’ på Galeria PADA (Des. 2021).


«Parallakse» er en tilsynelatende forskyvning av et objekt projisert mot en bakgrunn sett fra to forskjellige steder. Hvordan ser kunstnerne verden fra PADA? Januar 2022 dro Nes på sin andre reise til Portugal, for å fortsette sitt studie av maleriet i møte med lyset i sør. Som en flukt fra mørket, januar og vinter, til vår, sollys og blomster. Her arbeidet Nes på Duplex AIR, et residency som ligger sentralt i Lisboa. Over havet fra byen ligger PADA. Strekningen er ikke lang, men omgivelsene og utgangspunktet for kunstnerisk utfoldelse er svært forskjellige.


Verkene produsert under Duplex AIR henter inspirasjon fra havet og Lisboa sin spesielle lyskvalitet.


Kunstoppholdet i Portugal ga Nes muligheten til å utforske egen praksis i et nytt miljø. Nye møter med mennesker og impulser på reisen har formet både Nes og hennes kunstneriske virke. For Nes har det å søke seg til nye steder utfordret henne til å stå sterkere i seg selv og egen prosess.


Edvard Munch - kunstneren som først inspirerte Nes til å selv starte å male - sa følgende; «Jeg maler ikke det jeg ser, men det jeg så». ‘Sette en strek’ viser både verk som er produsert i Portugal og ferdigstilt i Oslo, som følge av oppholdet vinteren 2021/22.


Ragnhild Nes (f. 1993) er en Oslo-basert billedkunstner. Nes er omtalt som en «ufrivillig» impresjonist (Artikkel i D2). Nes arbeider primært med maleri, der form, farge og komposisjon står sentralt. Nes skapet sitt eget univers, der referansepunkter som natur, drømmer og filosofi spiller en vesentlig rolle. Hun har tidligere vært med i en rekke utstillinger, bl.a. med HLIN Studio på ‘Galleri Selleri’, som i dag er ‘Hos Arne’. September 2022 reiser Nes til Sicilia for å delta på SARP Young program, et residency rettet mot visuelle kunstnere i starten av karrieren.


@ragnhildnes_ / ragnhildnes.com